Miksi tekisit muutoksia elämääsi?
Voidaksemme kehittyä tarvitsemme haasteita
Päämäärien tavoitteleminen on keskeinen elämälle merkitystä tuottava seikka. Stressinhallinta on hyvä esimerkki selkeästä tavoitteesta. Elämänhallintansa parantamiseen pyrkivät eivät pyri muuttamaan toisia, vaan pyrkivät muuttamaan ensin itsensä. Muutos on tutkimusmatka. Voidaksemme kehittyä tarvitsemme haasteita, joita tämä matka tarjoaa. Elämä ei ole stressivapaata ja meidän tulee tunnistaa positiivinen ja negatiivinen stressi. Tärkeintä on löytää tasapaino.
Onnellisuuden etsiminen on elämänlaadun parantamista eri elämänalueilla
Muutoksen tekeminen on muutosmatka kohti omia muutostavoitteita. Etsimme onnellisuutta, merkityksellisyyttä ja elämän tarkoitusta. Etsimme tasapainoa, mielenrauhaa, kokemusta rakkaudesta ja sitä, että meidät huomioidaan. Onnellisuus löytyy matkalta, jonka aikana opit hyväksymään itsesi. Pienistä onnistumista kasvaa suuria muutoksia mielessä ja kehossa.
Muutos hahmottuu nykyhetken suhteesta tulevaisuuteen
Muutoksen huomaa vertaamalla. Vertaamiseen tarvitaan dokumentointia ja mittareita, siis jos halutaan oikeasti edistyä. Mittaaminen ei ole itsetarkoitus, se on väline, joka jää pois kun muutoksesta on tullut pysyvä. Fysiologisia muutoksia ei pysty todentamaan ilman mittaamista. Tavoitteellisuus ja siihen liittyvät mittarit auttavat sinua ottamaan tilanteen haltuun ja ainakin osittaiseen kontrolliin.
Onnistuminen eli menestys on seurausta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja tasapainosta
Muuttamalla vain yhtä elämäsi osa-aluetta et pääse pitkälle, eikä muutos ei ole kestävä ja pysyvä. Ilman pysyvyyttä muutoksessa ei ole järkeä. Samaan aikaan tulisi siis pyrkiä muutokseen valituilla elämänalueilla ja pitää huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
Elämänhallinnan ytimessä on myös oman kutsumuksensa löytäminen
Huomaa, että muutos ei onnistu ilman vaivaa, aikaa ja kärsivällisyyttä. Ensin on selvitettävä mistä muutostarve kumpuaa ja se, onko muutostarpeen perustana arvot ja periaatteet, joista et suostuisi luopumaan? Silloin voi syntyä jotakin todellista ja pysyvää. Tämän kurssin tavoite on tarjota ajatuksia ja työkaluja muutoksen alussa. Muutoksen keskeisin voima olet sinä, sinun ajatuksesi ja kykysi itsekuriin. Muutos tapahtuu, jos sen on pakko tapahtua. Viisas toimii ennaltaehkäisevästi.
Onnellisuus on hyvinvointia kaikilla elämän eri osa-alueilla
Ihmisen onnellisuus kasvaa geeniperimästä, henkilöhistoriasta, olosuhteista ja taustasta. Merkittävä osa onnellisuudestamme on omien valintojemme seurausta. Johtopäätös tästä on, että voit vaikuttaa merkittävästi omaan onnellisuuteesi omilla valinnoillasi ja päätöksilläsi. Ennakoimaton muutos on yleensä negatiivinen ja aiheuttaa ns. korjausliikkeen tarpeen. Elämänmuutos lähtee yleensä omasta aloitteesta tai muuttuneen tilanteen vuoksi. Muutoksen tavoitteena on saavuttaa tasapaino elämän eri osa-alueilla, toisin sanoen mielenrauha ja onnellisuus. Käytännössä kyse voi olla esim. painonpudotuksesta tai asenteen muutoksesta, mutta taustalla ovat suuremmat kysymykset ja pyrkimykset, jotka näyttäytyvät meille tapojen muutoksissa.
Kuulostaako itsestään selvältä, jopa helpolta? Miksi sitten suurin osa elämänmuutoksista epäonnistuu? Miksi maailma on pullollaan ihmisiä, jotka eivät voi hyvin ja joiden elämänsuunta on kadoksissa? Miksi emme voi hyvin, vaikka elintaso ja laatu ovat korkeimmillaan kuin koskaan ennen ihmiskunnan historiassa, puhumattakaan Suomesta.
"Muutoksen riski on meistä useimmille yksi pelottavimmista asioista"-Jordan B. Peterson.
Miksi elämänmuutoksen aloittaminen on vaikeaa?
Olemme mestareita keksimään selityksiä ja tekosyitä, sen sijaan että keskittyisimme tavoitteisiimme. Muutamme tapojamme usein vasta pakon edessä. Tapojen muuttaminen mm. painonpudotuksessa tai ajankäytön hallinnassa epäonnistuu, koska muutoksen motivaatiota, taustoja ja omaa itsetuntemusta ei ole selvitetty riittävän syvällisesti. Muutoksen ylläpidossa nämä seikat korostuvat vielä voimakkaammin. Fyysiset muutokset lähtevät mielestämme. Tavat ja valintamme syntyvät arvoistamme ja ajatuksistamme. Häilyvä motivaatio ei johda pysyvään muutokseen, siksi muutoksen tulee alkaa syvältä sisimmästämme. Kaikkia ihmisiä yhdistää elämän väliaikaisuus ja ilon, onnen sekä tasapainon etsiminen. Kaikkia kortteja ei elämässä jaeta tasan. Elämä on epäoikeudenmukaista, mutta meillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäntilanteeseen. Toki tarvitaan kosolti onneakin, mutta väitän että onni suosii rohkeaa eli ihmistä, joka haluaa yrittää. Asiat järjestyvät ja vastoinkäymisistä selviää.
Terveiset kurssin opettajalta
Miksi tarvitsemme muutoksia?
Kuuntele audio ohessa: